Finta Béla: Életünket és vérünket…!

Ahogy mondani szokás: „az évszázad bizniszének” ígérkezett. Egyik megbízónk négy, egymást követő csoport számára rendelt specializált, egy-egy hetes tréning-programot („természetesen” állandó – változatlan összetételű – tréner-pár biztosítását kérve)!

Egy hónap szakadatlan tréning! Hiszen ez még kolbászból is sok! S mit szól a munkahelyem? Már szabadságom sincs, hogy távol maradjak! (A táppénz-csaláshoz nem fűlt a fogam, de…)


Kellett tehát egy olyan betegség, amelynek gyógyulása 4 hét, valóban egészségügyi gondot okoz (lebukást elkerülendő), de azért tudok mellette tréninget tartani. Mit tegyünk, ha kutya bajom sincs?! Nos, mire jó a tréneri kör szerteágazó tudása, képzettsége – az, hogy a legkülönbözőbb szakmákból toborzódtunk össze!

Kedves tréner-társam és barátom például sebész… Történetesen érsebész… És már régen fente a szikéjét arra, hogy (egyébként semmi gondot nem okozó) visszereimen kiélje szakmai ambícióit! Megesküdött rá, hogy semmi gond nem lesz (mellesleg nem is volt)…

Mit jelent tehát a gyakorlatban egy tréning „szakmai” előkészítése?

A megrendelés hétfőn futott be faxunkra. Kedden: a tréner iszonyú munkatempóban egyenesbe teszi a munkahelyi feladatokat (4 hétre előre!), s közben elszánja magát a műtétre (hogy mellesleg hipochonder vagyok és betegesen félek az orvosoktól, azt ugye most nem kell részleteznem!). Szerdán ambuláns műtéti előkészületek – labor, stb., majd este búcsú a családtól, kórházi ágy elfoglalása. Csütörtök reggel operáció: bokámtól az ágyékomig feltrancsírozzák bal lábamat, miközben – gerincérzéstelenítésnek hála – az operáló sebész-trénerrel egyeztetjük a tematika-tervet…! Péntek: 24 órás mozdulatlan fekvés. (A mosdató nővér – műhiba! – leveszi a szorító fáslit a lábamról, így az sötétlilában és feketében fog játszani még egy hónapig!) Szombat: kontroll, esküdözés égre-földre, hogy már kutya bajom – a sztorin röhögő-görcsöt kapó főorvosnak hála, kórházi eltávozás engedélyezése. Vasárnap: csomagolás és utazás – kocsiban fekve! – a tréning-helyszínre, párom berendezi a termet, s engem hétfőn reggel (az öltöny alatt jól szabott, szoros gumiharisnyában…) odatámaszt a flip-charthoz.

Négy hétig el sem mozdultam onnan. Eredmény: a tréning hangos szakmai sikere nyomán Megrendelőnk két hónap múlva újabb négy hetes tréning-sorozatot rendelt! Még szerencse, hogy van jobb lábam is…