Joó Gyöngyi: A soft outdoor tréningek tapasztalatai itthon és külföldön

 
Trénerként abban a szerencsés hullámban volt részem az elmúlt két-három évben, hogy a cégek, amelyekkel kapcsolatba kerültünk felfedezték az általunk ’soft outdoor’-nak elnevezett tréningek mibenlétét. Egyre másra rendelték tőlünk ezt a különös elnevezésű képzést tavasztól őszig. A tárgyalások során találkoztam olyan megrendelői szemlélettel, amely túlzott volt, de olyannal is, amely azt várta az adott tréningprogramtól, amit az, valójában nyújthatott.

 

Hogy mi is ez a ’soft outdoor’ tréning?

Mit takarhat valójában?

 
Trénerként abban a szerencsés hullámban volt részem az elmúlt két-három évben, hogy a cégek, amelyekkel kapcsolatba kerültünk felfedezték az általunk ’soft outdoor’-nak elnevezett tréningek mibenlétét. Egyre másra rendelték tőlünk ezt a különös elnevezésű képzést tavasztól őszig. A tárgyalások során találkoztam olyan megrendelői szemlélettel, amely túlzott volt, de olyannal is, amely azt várta az adott tréningprogramtól, amit az, valójában nyújthatott.

 

Hogy mi is ez a ’soft outdoor’ tréning?

Mit takarhat valójában?

 
A cégekkel folytatott tárgyalások és az igényanalízis során nem árulunk zsákba macskát. Talán ezért is olyan sikeres. Gyakran találkozunk cégekkel, akik embereiket évről évre rendszeresen képzik – talán többször is egy évben – de ezeknek a képzéseknek vagy nincs már hatása az adott csapatra vagy nem a megfelelő képzésekben részesítik őket. Egy „agyon tréningezett csapat” már rutinosan ellenáll a következő tréningen mindenféle újnak. Tréner legyen a talpán, aki ezt oldani képes!

 
A ’soft outdoor’ tréning célja, hogy emberek egy csoportját (12-18 főt), olyan élményhez juttassunk biztonságos körülmények között, amiben megismerhetik csoportjuk csapattá szerveződését, megélik annak folyamatát vagy éppen saját szerepüket az adott csapatban. Mindezt olyan körülmények között, amit a természetben biztosítani tudunk számukra.

 
A természetbe kivitt, általában nagyobb helyigényű gyakorlatok a helyszínek váltogatásával igen alkalmasak arra, hogy felismerések születhessenek az egyénben vagy a csapatban egyaránt pl: arról miért is működnek így, vagy úgy bizonyos helyzetekben, hogyan is van ez a csapat életében a saját munkahelyükön.

 
A tanulási folyamatot nem a szokványos módon kell elképzelni, hiszen ezeken a tréningeken szinte nincs tréneri prezentáció, leadandó tananyag vagy előadás.
A megszokott keretekből kilépve a megtapasztaláson, a saját élmény átélésén és a csapaton belüli együttműködésen van a hangsúly.

 
Ennek a tréningnek az az előnye, hogy nincs gyakorlat, ami sikertelenül zárulna. Ugyanis a gyakorlatok elemzése kapcsán megtörténnek a felismerések és a tanulságok leszűrése. Ezért az interaktív megbeszélés elmaradhatatlan része a gyakorlatok levezetésének, melyben a tréner facilitálási képességeit használja leginkább.

 
Nagy tanulsága az ilyen megbeszélésnek, hogy hiába van az adott gyakorlatban esetleg több minden benne, ha a résztvevők azt nem aknázzák ki, a trénernek nem szabad megfogalmazni helyettük a tanulságot.
Nem érdemes a trénernek erre ráutaló félmondatot sem mondani, inkább egy hasonló másik gyakorlat kapcsán lehet az új felismerést megmutatni a résztvevőknek.

 
Nagy létszámú csapat esetén (60-120 fő) a tréneri csapat, azonos metodika alapján forgószínpadszerűen mozgatja a terepen a 12-14 fős csoportokat, szem előtt tartva az adott cég, azaz a megrendelő céljait.
Ez adja a testre szabottságot, sohasem használunk kész paneleket.

 
Külön említést érdemel az a különleges szituáció, hogy ebben a tréningfajtában kifejezetten jó hatású, ha akár a közvetlen vezető, akár az első számú vezető a tréning folyamatában résztvevőként aktívan részt vesz, és valamelyik csapatba beintegrálódik. A munkatársak ugyanis megláthatják vezetőjük emberi oldalát. Így a tréning alatt kialakult „mi tudat” a csapatban, és a tréningen történt események meghatározók lehetnek a vezető számára a vállalati környezetben. Ez segítheti a munkahelyi kommunikációt és erősítheti a jó munkahelyi légkört vagy éppen személyes hatalmát.

 
Külföldi tapasztalatom egy olyan országban volt, ahol a képzések ilyen formája még szokatlanok (Románia).
Építőipari anyagokkal foglalkozó, hálózattal rendelkező cég operatív vezetői voltak. Nyelvi nehézség nem állt fenn, nagyon jól motiválhatók voltak és ők maguk is képesek voltak beosztottjaikat motiválni. Életkorukból adódóan hangot adtak annak, hogy nagyobb kihívásra számítottak, így a gyakorlatokat gyakran menet közben kellett számukra megnehezíteni, mert ez így magasabb teljesítményre sarkallta őket.

 
Egy másik hazai software cégnél azt tapasztaltam, hogy a ’soft outdoor’ tréning kiválóan alkalmas volt arra, hogy új embereket integráljon be a meglévő csapatba. Érdekes adalék volt az is, hogy az új emberek egy külföldi hálózat részeként működnek majd együtt a közeljövőben az anyavállalattal. A magyar nyelv bár azonos alapot, de az eltérő kultúrában azonban más-más jelentést hordozhat magában. Az anyavállaltnál eltöltött 8 év után itt került felszínre, milyen nehézségekkel küszködött a Vajdaságból áttelepült fiatalember akkoriban, milyen kommunikációs gátak kerültek útjába, és hogyan tudna most az új embereknek – akik Erdélyben élnek továbbra is – munkatársként segítséget nyújtani abban, hogy ne értsék félre egymást a továbbiakban. A vezérigazgató jelenléte hasznos volt, a beosztottakat ez nem feszélyezte, saját maga pedig úgy nyilatkozott, hogy nem gondolta volna a tréning előtt, hogy ennyi mindent meg fog tapasztalni az emberek működése kapcsán.

 
A tréningezésnek ez a fajtája óhatatlanul eszközigényes. Annak helyszínre szállítása, előkészítése, kihelyezése a terepre, biztonságos használata általában nem egy emberes tréneri feladat.

 
Gyakori – természetesen létszámtól függően – két tréner jelenléte, párhuzamos csoportok esetén tréner csapat és tréneri asszisztens igénybevétele (4-6 fő).
Ezért ez a fajtájú tréning költségérzékenyebb. Ezt a megrendelővel érdemes tisztázni a hatékonyabb együttműködés érdekében.

 
Kinek is ajánlható ez a ’soft outdoor’ tréning?

 
Mindazok számára, akik nem sajnálnak időt, pénzt és energiát beletenni saját csapatuk hatékonyabb fejlesztésébe. Olyan team-eknek, ahol a kooperálás elengedhetetlen, ahol a munka hatékonysága a csoport tagjainak együttes, szinergikus hatásával fokozható. Olyan munkahelyen dolgozóknak, akik sokat ülnek zárt vagy szűk helyen, esetleg számítógép előtt. Olyan munkatársaknak, ahol túl sok szakmai képzést kapnak egy évben. Olyan kis- és középvállalatok számára, ahol a családias légkör megtartása fontos az első számú vezető számára és még sorolhatnám számtalan más esetben…

 
Az Easy Learning Hungary tréneri csapata által kifejlesztett és alkalmazott ’soft outdoor’ tréningek mindig alkalmazkodnak a vállalatok speciális igényeihez, nemcsak itthon, hanem külföldön is.