A barátság nem a megbocsátásról szól

Írta: Drimál István

A barátság az egyik legértékesebb fogalom az emberi kapcsolatokban. Lehetne róla beszélni, hogy ennek milyen szociálpszichológiai tartalma van, megjelenik-e szociálszexuális vonatkozás és mennyire érvényesülnek a közvetlen emberi kapcsolatok. Emellett mennyire jelentősek mára a digitális kapcsolatok.

 

A hétindító mondatban egy provokatív kijelentés szerepel. Azonban tudomásul kell venni, hogy a barátságban nem a vétkek feloldásáról és újra gondolásáról, átalakításáról van szó. Épp ellenkezőleg, a meglévő értékek összehangolásáról. Két ember közötti baráti kapcsolat mindkettejük működésében rendkívül erős szinergikus hatásként jelenik meg. Hiszen tudjuk, két ember között az „egy meg egy, az nem egyenlő kettővel”. Megjelenik még egy fogalom, amelyet újra és újra megbeszélünk, feldolgozunk. Ez pedig a konfliktus. Ekkor jelenik meg a másik fontos oldala a barátságnak, az ilyen jellegű kapcsolaton belüli konfliktus. 

 

Soha nem a másik legyőzésére irányul, hanem mindig az értékek hatványozott kifejezését jelenti. Sokat beszélünk a WIN-WIN helyzetekről és bár a győztes-győztes szituáció nagyon ritkán teljesül, a barátság ezeket a különbségeket kiegyenlíti. A munkahelyen belüli barátságok szerepe különösen fontos. A csoportfejlődés együttműködési fázisában szinte természetes, hogy akár áldozatot is hozunk azért, hogy a csoporton belüli barátságok megmaradjanak, fennmaradjanak. Itt visszaidézném, hogy  „a barátság nem a megbocsátásról szól”. 

 

A munkahelyi barátság egy másik fogalmat is feltételez. Méghozzá az érdekazonosság fogalmát. Ha pusztán rivalizálásra gondolunk, akkor a barátság fogalma labilissá válik. Itt nem a valamit valamiért dolog jelenik meg, hanem a kapcsolatért, a másik iránti elköteleződés érvényesül. Ebben az esetben a személyes motivációk nem a háttérbe szorulnak, hanem közös irányultsággá alakulnak át. 

 

Mindannyian törekszünk az életünk folyamán arra, hogy érett személyiségként tudjunk dolgozni, érvényesülni, kapcsolati hálót teremteni. Nos a barátság az ehhez vezető ajtónak a kulcsa. 

 

A Bekapcsolunk podcastban hamarosan elmondjuk, hogy miért!

Ha korábbi adásokat hallgatnál, a menüben megtalálod!