Mire jó az ölelés?

Írta: Drimál István

A kommunikációban azt tanítjuk, hogy az érintés a legerősebb kommunikációs eszköz. Azonban az érintésnek vannak különböző válfajai,mert például másképpen érintünk meg egy nőt, mint egy férfit. Munkahelyi szituációkban pedig különösen érzékeny ez a kérdés. Mégis az utóbbi években egyre inkább elterjedt a találkozáskor történő egymás megölelése, átkarolása. 


Helyes-e ez?

A személyesem véleményem az, hogy ugyanúgy, mint amikor köszönés esetében a tegezést furcsának találta valaki, ha egy IKEA üzletbe ment be, mára már nem idegen. Ugyanez érvényes az ölelésre, baráti ölelésre is. Megvan ennek a dolognak a fontossága és szerepe. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy nagyon érzékeny kapcsolati elem az ölelés.

Gond nélkül megölelem a barátomat, ha találkozom vele, sőt némely kolléganőm is megölelem (félreértés elkerülése végett – barátilag). Kérdés az, hogy ők milyen módon viszonyulnak ehhez, egyáltalán van-e értelme viszonyulásról beszélni. 

Nos inkább beszéljük arról, hogy kultúrantropológiai szempontból az ölelés, milyen módon és hol terjedt el hazánkban, illetve környezetünkben. Különböző népcsoportoknál az ölelésnek hírértéke van. Így például a roma szubkultúrában az ölelés a férfiak között teljes mértékig elfogadott, még ha a kapcsolat nem is annyira szoros. Míg a nők irányában tabu, ha nem közvetlen rokonságról van szó. Minél délebbre megyünk helyileg, az ölelés vonatkozásában egyre inkább elfogadóak a kulturális csoportban. Sokan nem fogadják szívesen az ilyen közeledést, ha Görögországban vannak, vagy az arab vidékeken tartózkodnak. Mindannyian ismerünk olyan embert, barátot, ismerőst, aki ha meglát minket, tárt karokkal fordul felénk, és ölelést kezdeményez. Itt a kérdés az, hogy viszonozzuk, illetve hogyan viszonozzuk? Lehet-e sértődés abból, ha visszautasítom? Romlik-e a kapcsolat minősége? Amennyiben a kezdeményezést elhárítjuk, előfordulhat, hogy a kapcsolat távolságtartó lesz a jövőben. Ennek az ellenkezője is megjelenhet, hogy a túlzóan hamar elfogadott, vagy felkínált ölelést viszonozzuk, és ezzel az intmitásra biztatjuk a partnert.  

A következő kérdéskör az öleléssel kapcsolatban az, hogy milyen fiziológiai jellegű hatása van ránk. Számos kutatás vizsgálta már az ölelés miben létét, hatékonyságát, jellegét. Negatív tartalomról egyik kutatás sem adott számot ebben az értelemben, pozitívról viszont annál inkább szóltak az eredmények. Több tanulmány igazolja az ölelés stresszoldó hatását, és sok esetben az ölelés, mint együttműködési eszköz jelenik meg. Tehát óvatosan kell bánnunk a fogalommal, akár pozitív, akár negatív értelemben. 

Más szempontból az ölelésnek jelzés értéke is van. Akit megölelünk, különösen, ha nyilvánosan tesszük, az aktussal azt mutatjuk meg a világ számára, hogy az illető milyen közel áll hozzánk. Ezzel jelezzünk a környezetünk felé is, hogy nem pusztán üzleti kapcsolatról van szó, hanem a baráti viszony is megjelenik ebben az együttműködésben. Mivel az ölelés bizalmi kapcsolat, egyértelműen intim viszonyt mutat a világ felé. Ez még akkor is igaz, ha szexuális töltete az ölelési kapcsolatnak nincs. 

 

Tehát érdemes végiggondolni, hogy az öleléssel mit váltunk ki a környezetünkben. Lehet, hogy negatív érzelmeket, lehet, hogy pozitív érzelmeket váltunk ki. Mindenesetre az elmondható, hogy az ölelés egy nagyon erős kommunikációs gesztus. Emiatt gondosan vizsgáljuk meg, hogy mikor kivel, és főleg milyen körülmények között történik az ölelés, mint köszöntés, üdvözlés, hála vagy búcsúzkodás legyen akár a tartalma. 

Jó ölelkezést kívánunk Mindenkinek!