Csapat és csoport

Írta: Drimál István

Szinte mindenkinek volt már tapasztalata abban, hogy amikor új munkahelyet keresett, megkérdezték tőle: tud-e jól csapatban dolgozni? Ilyenkor természetesen igen szokott válaszként érkezni. De végiggondolta-e bárki, hogy a csoport és a csoport fejlődése a csapattá váláshoz vezet-e? Azt is érdemes végig gondolni, hogy nekem milyen szerepem van a csoportban ahhoz, hogy egy fejlettebb szintre lépjen. 

Három fontos kérdés merül fel a csoportban való működésemmel kapcsolatban. Az első az, hogy a csoportban való tagságomhoz milyen érzések és kapcsolatok fűznek? Elfogad-e engem a csoport, vagy csak  nagy nehézségek árán tudok beilleszkedni? Egyáltalán akarok-e részévé válni a csoportnak? Ebből következik, hogy mit kell tennem ahhoz, hogy elfogadjanak. További problémát jelent az, hogy mennyit mondhatok el az eddigi érzéseimről, életvitelemről úgy, hogy az eddig elért elfogadottságomat ne veszélyeztesse. Mindezek a formális és az informális csoportok vonatkozásában egyaránt érvényesek. 

A másik ilyen fontos tényező a kontroll témája, mert ahogy elkezdünk dolgozni a csoporttagságunk problematikáján – a következő fogalmak merülnek fel: kontroll,  befolyás, hatás. Ki itt a vezető, ki irányít – akár formális, akár informális vezetőről van szó. Mennyire tudom befolyásolni a csoportot? Hol a helyem? Lehet, hogy túlságosan befolyásoló vagyok és túlságosan rátelepedek a csoportra? Törődnek-e és kik, az én munkaterületemmel? Úgy is lehetne fogalmazni: kik a riválisaim az adott csoporton belül, amiből nyilvánvalóvá válik a konfliktus szituációk megléte és pontosítása is. 

Ugyanehhez a témához tartozik, hogy számítok-e a csoport működésében és hozzá tudok-e tenni a célok megvalósításához, és mennyiben. Ebben a kérdéskörben jelenik meg az is, hogy képes vagyok-e áldozatot hozni, divatosan kifejezve: komfortzónámon kívül kerülni a csoport működés optimalizálása érdekében. 

A harmadik nagy kérdéskör, hogy a csoporttagok és velük együtt én is, mint a csoport tagja, milyen mértékben gondolkodik a csoport feladatain? Vagyis mit akarunk a csoporttal csinálni? A csoporttal kapcsolatos céljaim megvalósulnak-e, befejezünk-e valamit a munkafolyamatban? Mekkora szerepet szeretnék vállalni ebben? Ez az állapot már a csapattá válás jelleget hordozza magán, amennyiben a belső kommunikáció harmonikus, és kellő elkötelezettséggel, valamint lelkesedéssel dolgoznak együtt a csoport tagjai. 

Ezek a kérdés körök újra és újra felmerülnek, akár mert egy új csoportban dolgozol (lásd új munkahely), akár mert egy projektben dolgozik a csoport, akár mert az irányítási feladatok rád hárulnak a csoport működése során. Tehát a csapat egyszerre több és ugyanakkor a résztvevők számára megterhelőbb, mint egy “sima” csoportmunka esetében.