Mit is mondunk, ha hallgatunk?

Írta: Drimál István és Bihari Eszter

Sokfélék vagyunk ebben a nagyvilágban, és sokféleképpen üzenünk. Akár magunkról, akár másokról. Nem kell ahhoz megszólalni, hogy tudjuk a másikról azt, ma épp nincs jó kedve. Vagy akár azt, hogy milyen zenéket hallgat. 

Számtalan helyen, és módon árulkodunk, üzenünk magunkról. Gondolj csak bele, amikor az utcán jövünk, megyünk. Biztos vagyok benne, hogy te is gondolkodtál már azon, hogy a másikról mit lehet leolvasni, ki lehet a másik. Az utca és világ tele van üzenetekkel. Ha nem látod magad előtt, akkor mutatom:

 

A testünk sokkal többféle módon üzen, mint ahogy azt gondolnánk. Üzen az arcunk, a szemünk, a kezeink, a mozgásunk. Minden ami egy testen tud mozogni, az tulajdonképpen üzen is. Sőt! Tudatunkkal ezeket az ingereket sokkal hamarabb fogadjuk be, és dekódoljuk ezeket. Nem mindig egyértelműek ezek az üzenetek, de jó részüket könnyen lehet értelmezni, vagy következtetést levonni.

Hangsúlyoznám nem a következtetés a fontos ebben az aspektusban, hanem maga az eszközrendszer. Íme néhány terület, ahol ez jelentősen kidomborodik:

  • Térhasználat, orientáció
  • Gesztusok
  • Mimika
  • Öltözet
  • +1 – Képek 

Térhasználat, orientáció

Megvan az a pillanat, amikor valaki annyira közel áll hozzád, hogy az már egészen frusztráló. Ilyen szituációk alkalmával derül ki, hogy ki milyen módon használja a teret maga körül. Az sem mellékes, azon túl, hogy a másik fél milyen messze áll tőlük, merrefelé irányul a teste. Kellemetlen úgy beszélgetni a másikkal, hogy hátat fordít nekem. Egyből azt gondoljuk ilyenkor, hogy nem érdekli a mondandó.

Gesztusok 

A gesztusok alátámasztják mondandónkat, gondolatainkat. Párhuzamosak mondandónkkal. Ha nem párhuzamos, akkor már zavart érzünk a kommunikációban. Egyszerűen érthetetlenné válik. A gesztus arra is jó, hogy szavak nélkül csak ezzel üzenjünk.

Mimika

Egyből tükrözi arckifejezésünk, mimikánk, hogy épp mi jár a fejünkben. És ehhez még a kezeinket sem kell használni. Egy szemforgatás is elég, hogy tudja a másik, most éppen hogyan viszonyulunk a mondókájához.

Öltözet

Öltözetünk üzeneteinek külön tárházat lehetne nyitni. Az éppen aktuális trendektől függetlenül rajtunk áll, hogy adott nap mit, mivel és hogyan veszünk fel. Már egy öltöny és egy mezei kockás ing viselete is eltérő minőségű üzenetet közöl a világ felé. 

+1 – Képek 

Manapság a képek dominanciájának súlya alatt élünk. Feliratok nélkül is közzé tehetünk képeket, például az Instagramon. Ezek a képek szavak nélkül is üzeneteket közölnek. Sőt! Azért tesszük fel a közösségi médiára, mert üzenni akarunk a világnak, hogy “helló szia így vagyok, itt vagyok”. Emiatt tessék odafigyelni, hogy mit teszünk fel – mert mindig a befogadó fél értelmez.